Onlangs begon een vriendin van mij haar eigen bedrijf en dat zou iets totaal nieuws zou zijn in de reiswereld. Ik was erg benieuwd wat het zou zijn, dus besloot ik haar te interviewen.

Alexandra, je bent onlangs begonnen met een ander soort wandeltocht door Amsterdam en kreeg al snel het label "Echt Amsterdams". Wat maakt jouw wandeling anders en toch echt Amsterdams?

Oprichtster Alexandra

Ja, we zijn erg blij dat we onszelf een "echte" Amsterdamse wandeltour mogen noemen. Het is bijzonder omdat dit ook het doel is van mijn bedrijf: het 'echt' houden door bezoekers van Amsterdam en nieuwe Amsterdammers de kans te geven om niet alleen de stad te begrijpen, maar ook om te voelen hoe het is om hier te wonen.

Vertel me, waar gaat je tour over? Wat is er anders dan al die andere tours die er zijn?

Ons tourconcept is nieuw en anders. Onze nadruk ligt op het delen van verhalen van echte mensen, onze echte mede-Amsterdammers die Amsterdam elke dag vormgeven met hun beslissingen. Elk van hen ademt een onderwerp waar de stad beroemd om is. We delen bijvoorbeeld het verhaal van een coffeeshophouder, een mobiele fietsmonteur en Amsterdams eigen Captain Jack Sparrow, die woont, werkt en feest op onze wereldberoemde grachten.

Om de verhalen op de mooiste manier te vertellen, hebben we samengewerkt met Mezrab, de school voor verhalen in Amsterdam. De verhalen zijn samen met hen geschreven.

 

Amsterdam's captain Jack Sparrow

Leuke invalshoek! Hoe lang duurt de rondleiding en waar ga je heen?

De wandeling kan bijna het hele jaar door worden geboekt, van donderdag tot en met zondag. We beginnen om 10.30 uur en om 14.30 uur en de rondleiding duurt ongeveer 3,5 uur. Onze groepen worden klein gehouden tot een maximum van 8 personen. Interactie, met de ruimte om vragen te stellen en onze gasten een hoge kwaliteit van aandacht te geven, is belangrijk voor ons. We wandelen door de prachtige wijk de Jordaan, het bruisende stadscentrum en de Wallen. Daartussen stoppen we voor een heerlijk stuk appeltaart en een kop koffie en eindigen we met een mooi glas lokaal ambachtelijk bier. De prijs is 59 EUR en de kosten voor eten en drinken zijn inbegrepen, boek hier je tour met Alexandra.

Hoe ben je op het idee gekomen voor zo'n tour?

Leren van verschillende culturen op reis is wat me een rijk en geïnspireerd gevoel geeft. Tijdens het praten met andere reizigers, zag ik dat ze hetzelfde voelden. Ik wilde een tour maken waarin je precies dat kunt doen - reizen echt houden, het leven met al zijn schoonheid en uitdagingen delen.

Alexandra vividly telling storiesIk ben op reis gegaan om te kijken hoe ik dit op de best mogelijke manier kan doen. Ik sloot me aan bij vele tours. Ze waren prachtig gepresenteerd, delen geweldige historische feiten over de stad, maar wat ik miste was het echte leven in Amsterdam. Hoe voelt het om een ​​coffeeshop te bezitten? Waarom kiest iemand voor een fietsmonteur? Hoe voelt het om op een woonboot te leven? Ik heb ook ervaren dat wanneer ik een rondleiding deed en de gids deelde iets persoonlijks, bijvoorbeeld hoe hij zich voelde toen zijn fiets werd gestolen, ik me het gemakkelijker kon herinneren omdat het te relateren was. Dus besloot ik de dingen anders te doen en een rondleiding te maken die niet spreekt over gebouwen en oriëntatiepunten, maar de nadruk legt op iets dat we allemaal gemeen hebben; onze menselijkheid. Op die manier kun je je dingen beter voorstellen en herinner je het langer.

Waarom is het belangrijk om de persoonlijke kant van de stad te laten zien?

Ik geloof dat de mensen de stad maken. Geen van onze mooie monumenten en gebouwen zouden hier staan ​​als iemand niet de beslissing nam om het te bouwen. Met andere woorden, er zou geen "wat" zijn zonder een "wie". Ik wil een echt beeld geven van Amsterdam en ik geloof dat iedereen zijn of haar eigen realiteit heeft. Dus, als ik het echt wil maken, moet ik persoonlijk gaan. De feedback die ik van mijn gasten heb ontvangen, is dat ze zich via de verhalen tot de stad konden verhouden. Ze begrepen het niet alleen, maar ze voelden ook hoe het is om hier te wonen. Ze vertelden me ook dat het gemakkelijk is om de verhalen te onthouden omdat ze persoonlijk en herkenbaar zijn. Maar er is ook een heel ander aspect van de tour; de interactie. We werken in kleine groepen. En door de onderwerpen en persoonlijke verhalen worden onze gasten ook open. Dat leidt tot geweldige gesprekken. Misschien is dat wel het mooiste deel van de tour. Dat we samen in Amsterdam zijn, gewoon genieten van de stad door geweldige verhalen te delen met een heerlijke appeltaart en drankjes.

Voor wie is de wandeltocht geschikt?

Tour guest enjoying themselves during the tour

De tour is voor iedereen die wil begrijpen hoe het echte leven eruit ziet in onze stad. Wie de verhalen wil weten van de mensen die Amsterdam maken tot wat het is. Het is voor reizigers maar ook voor nieuwe Amsterdammers die zich thuis willen voelen in onze prachtige stad en die een diepere verbinding en begrip zoeken. Het is ook voor mensen die willen communiceren, hun verhalen willen delen, medereizigers willen ontmoeten en gewoon willen genieten van een prachtige stadswandeling met een groot stuk appeltaart, koffie en een geweldig ambachtelijk bier. Mensen die deel willen uitmaken van de stad en die het beste uit hun bezoek willen halen.